KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies:

Is de tijd rijp?

Wanneer ben je klaar om een KernTalentenanalyse te ondergaan en wanneer is het misschien nuttig om nog even te wachten?

Volgens mij ben je er klaar voor als je jezelf beter wilt leren kennen en nieuwsgierig bent naar wat jou energie geeft. Wil je nog een stapje verder gaan en ook concrete acties ondernemen naar aanleiding van de analyse, dan vraagt dat proactieve daadkracht. Misschien wil je een geschikte studierichting vinden, een vacature zoeken die bij je past of een carrièreswitch maken. Of wil je liever je eigen zaak opstarten? In dat geval heb je tijd, energie en soms ook lef en moed nodig om stappen te zetten.

Read more

Autisme

Nu ik geslaagd ben op voor mijn postgraduaat autisme, wil ik als aanvulling op mijn huidige werk de weg open maken voor het ontdekken van de talenten en de sterktes van personen met autisme. Dit wil ik doen op de volgende manieren: 

1.     Kandidaten voor een KernTalentenanalyse kunnen nu ook personen met autisme zijn. Belangrijk hierbij is om het volgende te begrijpen: eender welke zeer ervaren (onervaren analisten zien de valkuilen bij het analysewerk niet) KernTalentenanalist kan in feite een persoon met autisme analyseren (al heeft de grondlegger van de methode, Danielle Krekels, nooit beweert dat de methode ook werkt voor personen met autisme). Echter, als deze analist het autisme van zijn cliënt niet begrijpt en beperkte informatie heeft over deze diagnose, kan de analist de uitkomst van de analyse onvoldoende duiden voor zijn cliënt. In het afgelopen jaar heb ik me via een grondige studie verdiept in de thematiek ‘autisme’ en heb ik de link gelegd tussen autisme en de KernTalentenmethode. Mijn ervaring tot nu toe is dat ook mensen met autisme zich herkennen in hun KernTalentenprofiel, maar het autisme is overal in verweven (ooit beschreven door een persoon met autisme als in een Marble Cake). Vandaar ook de studie, mijn onderzoek en het verder zetten van dit werk.

Read more

Het helpt me om beslissingen te nemen!

Vorige week stond er een artikel in de krant over psychotests. Insights Discovery, de DiSC-methode, de MBTI, de Big Five werden op korrel genomen en ja hoor,… ook de KernTalentenmethode van Danielle Krekels waar ik mee werk.

De meer dan 300 analisten weten als geen ander dat de methode mensen vooruit helpt. Ook ik heb zo’n 800 analyses op de teller en ben er dagelijks getuige van hoeveel gedetailleerde inzichten de methode aan mensen geeft. Ik vraag me af of mensen die in kranten uitspraken doen over de methode, de methode ook door en door kennen. Ik vrees van niet.

De KernTalentenmethode is juist geen hokjesdenken omdat er 94 miljard mogelijkheden zijn om iemand te beschrijven. We zijn juist tegen hokjesdenken en voor wetenschappelijke verklaringen alleen is die nog niet gevonden (al is de methode wel al wetenschappelijk gevalideerd). Krekels staat in contact met wetenschappers om verdere verklaringen te bekomen. Einstein heeft honderd jaar geleden de relativiteitstheorie voorspeld en pas nu hebben we die voor het eerst in feiten (het zwarte gat) kunnen zien. Rome is toch ook niet op één dag gebouwd?!

Read more

Marie Kondo jouw leven

Marie Kondo is een Japanse opruimadviseur die met haar KonMari-methode al veel mensen geholpen heeft met orde op zaken te stellen in hun huis. Hip en trendy, dat in elk geval!

Eigenlijk doen we met de KernTalentenmethode hetzelfde maar dan in je leven. Door je terug mee te nemen naar je kindertijd komen we uit bij de essentie in jouw leven. We ontdekken je eigenlijke KERN. Eens je die gevonden hebt, kan je beginnen met opruimen, ballast uit je leven bannen. Uiteraard is enkel een analyse doen niet voldoende. Pas daarna begint het echte werk: daadwerkelijk kiezen voor wat jou energie geeft en gelukkig maakt.

Read more

Zoektocht naar mensen met autisme

Momenteel volg ik de studie ‘postgraduaat autisme’. Ik wil meer weten over autisme en hoe ik mensen met autisme kan helpen bij het vinden van een geschikte studie of job. De mensen met autisme die ik in het verleden al mocht begeleiden wil ik bedanken, want het is dankzij hen dat ik voel dat ik erg graag werk met deze doelgroep. Mijn doelstelling is om mijn werking binnen Kadelink meer autismevriendelijk te maken en als expert autisme naar buiten te treden vanaf juli 2019.

Voor een opdracht op school zoek ik twee personen (jongeren ouder dan 14 jaar of volwassenen) met autisme die:

Read more

Talent bevrijden

“Het beeld zit al in de steen, je hoeft het er alleen maar uit te bevrijden”.
(Michelangelo)

“Het talent zit al in ons, we hoeven het alleen maar te bevrijden.”
(naar Michelangelo)

Ontdek de talenten van je kind terwijl het speelt

Deze week staat er een interessant artikel over KernTalenten in de Libelle. Het artikel gaat over ons kinderspel en over wat het betekent als kinderen vrij kunnen spelen. Kinderspeelgoed vormt de basis van de KernTalentenmethode die ik gebruik om talenten van jongeren en volwassenen in kaart te brengen. Danielle Krekels, de grondlegger van de methode komt aan het woord in het tijdschrift. Lezen maar, die Libelle! Voor wie meer wil lezen, kan het boek ‘Krachtig met KernTalenten’ ter hand nemen, het meest recente boek van Danielle Krekels.

Read more

Rekenen

Vandaag blog ik graag over iets dat me 15 jaar als leerlingbegeleider al opviel in een schoolcontext: ik zag sommige jongeren net genoeg doen voor schoolwerk zodanig dat ze zo’n 50% à 60% behaalden op hun individuele vak of op hun jaartotaal. In klassenraden werd over zulke jongere wel eens gezegd: “Hij/zij heeft gerekend.” Soms kwam er wel eens een misrekening voor, tot grote ergernis van leerkrachten en ouders.

Wat ik toen nog niet wist, maar nu overduidelijk scherp zie, is dat zulke jongeren enkele dingen over het hoofd zien. Ik som er slechts enkele op.

Read more

Zelf bepalen hoe, wat, waar en wanneer

Ik reed gisteren naar Nederland voor een opleiding. Omdat ik vroeg genoeg op de locatie was aangekomen kon ik nog lekker het bos in voor een wandeling. Het had een beetje geregend en het bos rook echt naar bos. Het was 23 graden Celcius, een licht briesje zorgde voor ideale koelte en de zon verscheen langzaam aan de horizon.

Op mijn wandeling kwam ik een man tegen die aan een pick-nicktafel zat met zijn laptop. Hij had zijn plooifiets achter zich staan en was duidelijk aan het werk met het uitzicht dat u op de foto bij deze blog kan zien. Ik daalde de heuvel af en toen ik onderaan de heuvel liep, kreeg de man telefoon. Ik zag hem weg joggen van zijn tafel en dacht nog bij mezelf: “Oh, je laat je laptop staan en je fiets.” Ik merkte een beetje later dat hij tijdens zijn telefoongesprek op en neer jogde. Ik vond het cool!

Read more