KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies:

Huur een planningsassistent!

Het idee om bij Kadelink een planningsassistent te kunnen huren, is gegroeid vanuit 12 jaar praktijkervaring.

We stellen vast dat er leerlingen en studenten zijn die uitstekend kunnen plannen en hun hele studie op planningsvlak onder controle hebben. Ze kunnen organiseren, coördineren en zaken sequentieel in de tijd plaatsen als de besten en zouden maximum scoren op trainingen voor timemanagment. Een andere groep leerlingen of studenten heeft veel meer moeite om in een wir war van gegevens, notities, taken en agenda’s een weg te vinden. Waar ligt dit aan? Enerzijds geldt voor een heleboel jongeren dat de voorste frontaalkwab van de hersenen nog niet is volgroeid. Deze zorgt er namelijk voor dat helicopterview, ordenen, plannen, coördineren en lineair methodisch werken mogelijk is. Anderzijds zullen er altijd mensen zijn die talent hebben voor deze dingen. Het ligt in hun aard, ze kunnen het ontwikkelen omdat ze er talent voor hebben en ze hebben zelfs de goesting om met planningsdetails bezig te zijn. Onbegrijpelijk voor de chaoten onder ons die met de beste wil van de wereld hun afspraken niet op orde krijgen.

Uiteraard willen we jongeren alle kansen geven om verborgen talenten op dit vlak tot ontwikkeling te brengen. In de studiemethodebegeleiding zit de module ‘planning’ vervat waardoor jongeren leren plannen en vaardigheden op dit terrein leren ontwikkelen.

Toch zal voor sommige leerlingen ‘planning’ een blok aan hun been blijven. En wat doet bijvoorbeeld een volwassen man of vrouw met gebrekkige planningsskills die een geweldig idee heeft, een schitterende onderneming uit de grond stapt en ook nog eens uitstekend zijn product aan de man kan brengen? Inderdaad, hij of zij neemt een goede secretaresse onder de arm. We horen het leerlingen niet zo vaak zeggen: “Mam, pap, ik wil een secretaresse!” Vaak zien we dat we ook van zij die er niet zo gedreven of gepassioneerd in zijn toch verwachten dat ze superhelden zijn en in één, twee, drie overzicht hebben over het geheel en tot in de puntjes hun planning beheren. Hoe groot hun wil ook is, hoe sterk de skills van de studiecoach ook zijn… soms blijft het moeizaam gaan.

Speciaal voor deze leerlingen bestaat bij Kadelink de planningsassistent.
Wat doet de planningsassistent (indien gewenst dagelijks) samen met de leerling?

  • agenda (papier, digitaal,…) doornemen
  • studieplanning maken: clusteren van informatie, structureren, schematiseren
  • eventueel opvolgen van uitvoering

We willen het eigen initiatief en de eigen verantwoordelijkheid van jongeren zeker niet uit handen nemen, maar dé ondersteuning en tools bieden die hun vooruit helpen op het vlak van planning.

Praktisch: we passen onze basismodule aan aan de specifieke vraag en behoeften van de leerlingen.

Pixel Painter, Hal Lasko
vorig bericht
Leren leren aan de universiteit
volgend bericht