KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies:

Je uitleven in een nevenberoep?

In De Standaard / Magazine van 16 september 2017 las ik volgende zinnen: “Is je vaste baan ook maar gewoon een job en borrelen na de uren de wildste ideeën op? Welkom in de wereld van de millennial, die zich steeds vaker uitleeft in een nevenberoep.” “Side hustle” wordt zo’n bijkomend baantje ook wel eens genoemd.

In het artikel komen voorbeelden aan bod van jobs die je naast je hoofdberoep hebt: het geven van workshops, het verkopen van veganistische taarten, bruidsjurken naaien, een webshop openen, enz..

Ik merk in mijn praktijk wel degelijk dat deze Amerikaanse trend ook bij ons populair wordt. Dit fenomeen vanuit de KernTalentenmethodiek bekijken, is bijzonder interessant. Ik wed namelijk dat in 99% van de gevallen de nevenactiviteiten gaan over KernTalenten die mensen niet (of veel te weinig) kwijt kunnen in hun eigenlijk job.

De voordelen van een job na je uren volgens het artikel: “een extra bron van inkomsten en je koopt er je vrijheid mee”. Het is dé activiteit bij uitstek “die je zelf bedacht hebt” en erg graag zou doen. Je kan iets van jezelf “toevoegen aan de wereld”, “je passie verzilveren”. De job moet “het verschil maken in je eigen leven”, moet “je leven boeiender maken”.

“Er klopt toch iets niet,” denk ik dan als loopbaancoach.

Zoveel mensen komen in mijn praktijk met een burn- of bore-out. Stress, tijdsdruk en het niet vinden van de balans ‘werk – privé’ zijn de meest voorkomende klachten van de huidige werknemers. Alle materiële rijkdom hebben en toch niet gelukkig zijn, meer tijd willen doorbrengen met het gezin, het beu zijn dat je zo weinig autonomie hebt op het werk, werk hebben dat de creativiteit doodt,… voor velen herkenbaar.

Natuurlijk begrijp ik ook wel dat een nevenjob de kans bij uitstek is om te proeven van het ondernemerschap. Toch zie ik in mijn praktijk een trend waar ik niet gelukkig mee ben: steeds minder mensen vinden hun ding in een vacature of functieomschrijving, in een vaste baan bij een bedrijf met vaste hiërarchie en weinig autonomie. Ze voelen zich muurvast zitten, beseffen dat ze talenten hebben en dat er weinig rekening gehouden wordt met die unieke talenten. Ik ken weinig werkgevers die als eerste insteek aan hun werknemers vragen wat hun talentenprofiel is om op die manier een uitdagende functieomschrijving te kunnen maken op maat van deze persoon.

Het loopt eerder als volgt: collega A gaat weg op het werk, zijn taken worden opgesomd en de functieomschrijving ontstaat. Collega B die solliciteert mag zijn plaats innemen en moet precies passen in die functieomschrijving. Persoon A en B zijn twee totaal verschillende persoonlijkheden en toch wordt verwacht dat ze dezelfde taken doen. Zo start mijn inziens lijden op de werkvloer. Vervolgens begint collega B een nevenberoep, voelt zich daar in eerste instantie in uitgedaagd, maar al snel komt er te veel druk op de ketel. Stressklachten ontstaan, hij voelt zich opgebrand, voelt de energie weglekken. Collega B trekt naar de dokter en blijft thuis. Hij is te moe om zijn hoofd- en nevenberoep nog uit te oefenen.

  • Mijn boodschap aan werknemers: ken jezelf en zorg ervoor dat je werkgever je handleiding kent. Die verantwoordelijkheid ligt ook bij jou. De handleiding is het KernTalentenprofiel dat je bij mij kan bekomen via een KernTalentenanalyse. Het kan ook zijn dat je voelt dat je ondernemer wil worden. Durf de stap zetten, maar niet zonder eerst de pro’s en de contra’s te kennen vanuit je KernTalentenprofiel.
  • Mijn boodschap aan werkgevers: ken je werknemer door en door en zorg ervoor dat hij bij jou op de werkvloer de gelukkigste werknemer wordt die je je kunt voorstellen, iemand die het verschil maakt voor jouw bedrijf, iemand die echt een meerwaarde is voor jouw bedrijf, maar tegelijk ook zijn eigen passie uitleeft en het gevoel heeft iets toe te voegen aan de wereld. Op deze manier hoeft jouw werknemer geen nevenberoep te nemen om zich gelukkig te voelen en houdt hij voldoende tijd over voor familie en vrienden.

Ilse Hendrickx
21 november 2017

Hoe het goed gaat en toch ook niet: case Annabel
vorig bericht
November reflectiemaand
volgend bericht