KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies:

Rapport: een kans om te groeien

Het is weer zover. De rapporten worden uitgedeeld. De ene leerling gaat blij en huppelend naar huis. De andere met lood in de schoenen. Sommige ouders houden hun hart vast, zijn voorbereid op het ergste. Andere ouders hebben er vertrouwen in dat het rapport goed zal zijn. Veel emoties in deze periode: puur geluk, trots, blijheid, maar evenzeer ontgoocheling, frustratie, boosheid. Dit alles in de kerstperiode, een periode waarin de spanningen hoog op kunnen lopen omdat veel zaken geregeld moeten worden, voorbereid en aangekocht. Soms moet het werk nog afgesloten worden en slaat de stress in alle hevigheid toe. Enkele zaken lijken me belangrijk voor u en uw kind indien het een rapport heeft dat u niet had verwacht:

 • blijf zo kalm mogelijk, adem diep in en uit en tel eerst tot 10 alvorens iets te zeggen
 • kijk zeker eerst naar de positieve zaken die op het rapport staan en benoem dat je er blij mee bent
 • besef dat je met lichaamstaal veel meer uitdrukt dan je denkt
 • weet dat kids impliciete boodschappen sterk aanvoelen en oppikken en dat ze meesters zijn in voelen van wat er bij jou als ouder écht leeft
 • realiseer je dat een slecht rapport een veruiterlijking is van iets dat niet loopt zoals je kind wenst dat het loopt: ook hij/zij is teleurgesteld
 • stel je open voor een positieve zoektocht naar wat er fout loopt
 • praat met elkaar: zoek een moment uit waarbij de sfeer gunstig is en de gevoelens voor elkaar respectvol
 • vergeet niet te vragen hoe je zoon/dochter zich bij de situatie voelt
 • zet een brede bril op: je zoon/dochter is veel meer dan wat schoolse prestaties laten zien, nl. bijv. ook creatief, humoristisch, ondernemend, muzikaal, sportief, enz.
 • besef dat ratio bij je kind nog in volle groei is en dat jongeren niet goed vooruit kunnen kijken, kunnen plannen, coördineren en organiseren. Ja,… je had het nog zo gezegd, maar zij leven in het ‘nu’.
 • liefde overwint alles: gooi even alles opzij en geef je kind een knuffel, kus of sla een arm om hem/haar heen, zeg dat je van hem/haar houdt
 • weet dat er hulp mogelijk is van externen

Wat kan Kadelink voor je betekenen?

Bij jongeren die hun motivatie verloren zijn, is het in kaart brengen van hun sterke talenten echt helpend. Ik onderzoek van welke zaken uw kind blinkende ogen krijgt. De drive op school kan ontstaan als de langetermijndoelen helder in kaart gebracht worden. Daar help ik bij. Vandaar dat ik de KernTalentenmethode ook heel erg vaak gebruik voor jongeren die in het middelbaar zitten (ja, zelfs als ze niet van richting wensen te veranderen).

Volgende zaken zijn ook van belang: juiste studiemethode, plaats van de studie, steun die jongeren krijgen, hoeveelheid van ‘online’ zijn, gameverslaving of niet, sfeer thuis of onder vrienden. Een open gesprek over al deze dingen kan aanleiding geven tot acties die voor de toekomst positief zijn. Heb je het al op deze manier bekeken: een slecht rapport is een kans om te groeien. Persoonlijke groei, dat wensen we toch iedereen toe? Een actieplan brengt je zo alsnog bij een heel fijne kerstsfeer. Of tenminste,… dat wens ik jullie toe.

Indien je een afspraak wil, contacteer me. Mijn agenda loopt momenteel snel vol.

Ilse Hendrickx
20 december 2017

KernTalentenmethode in weekblad Humo
vorig bericht
De pretlichtjes in je ogen
volgend bericht