KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies:

November reflectiemaand

Eind oktober krijgen de meeste leerlingen van het secundair onderwijs vlak voor de herfstvakantie een eerste rapport ‘dagelijks werk’. Wat vertelt dat rapport jou?
Hopelijk is je school zo verstandig om het niet alleen over punten te hebben, want wat zegt een punt? De een zegt: “Heel veel, want het toont aan of je je dagelijks inzet of niet!” De ander is van mening: “Een punt zegt helemaal niets, niet of je het vak graag doet en ook niets over je leerprestatie. Want sommigen leren niets en hebben toch heel goede punten. Anderen leren heel veel en behalen goede punten, maar hebben totaal geen interesse in de leerstof en zijn alles al na één dag vergeten. Nog anderen doen niets en presteren ook niets, maar zitten wel boordevol talent dat niet aan de oppervlakte komt.”

Wat me als studiekeuzeadviseur opvalt is dat leerlingen en hun ouders in de kerstperiode pas alarm slaan, actie ondernemen en echt diep gaan reflecteren over een slecht rapport. Ze contacteren me dan en vragen me om “met spoed” nog een KernTalentenanalyse af te nemen en de talenten van hun zoon of dochter in kaart te brengen. De tijd dringt, want op 15 januari is veranderen van richting niet meer mogelijk. Uiteraard is zo’n snelle interventie meestal nog mogelijk, maar toch wil ik in dit blogje een oproep doen: wees proactief en wacht niet zo lang bij twijfel aan de richting of het niveau en laat nu een KernTalentenanalyse uitvoeren.

November is dé maand bij uitstek om bij een 14, 15, 16, 17 of 18-jarige een KernTalentenanalyse af te nemen. Ik zie twee heel grote voordelen, beste tieners. 🙂

  • Je krijgt inzicht op je sterktes en energiegevers. Misschien zit je in de juiste richting, maar zag je nog niet het groter plaatje. Dat groter plaatje help ik je -op basis van je KernTalentenprofiel- schetsen. Het gevolg is vaak een betere inzet voor de tweede helft van het eerste trimester en betere punten in december.
  • Stel dat de richting waarin je zit en de plannen die jij in het leven hebt toch niet zo goed overeenkomen met je KernTalentenprofiel, dan heb je meer dan tijd genoeg om na te denken en te wennen aan het idee van een meer geschikte richting, nl. een richting die aansluit bij je sterktes. Ik hoor jouw ouders al denken: “Ja, maar dan zet hij / zij zich voor het kerstrapport helemaal niet meer in.” Uiteraard help ik je in dit opzicht redeneren, want echt strategisch is die zet niet om dan niets meer te doen. Op zo’n moment werk ik via je ratio die bij jou nog niet helemaal ontwikkeld is (prefrontale cortex is pas volgroeid op je 25ste). Benieuwd?

Neem in de herfstvakantie contact met me op en ik help je graag verder met het in kaart brengen van je sterktes: info@kadelink.be

Veel fun in de vakantie! 😉

Ilse Hendrickx

27 oktober 2017

Je uitleven in een nevenberoep?
vorig bericht
Bepalen verslavende apps je leven?
volgend bericht