KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies:

Bepalen verslavende apps je leven?

Houden apps (hoe interessant sommige apps ook zijn) jou ook in the ban? Toen ze merkte dat ze meer en meer naar haar iPhone greep en haar verslaving aan populaire apps begon door te dringen, vond ze dat het genoeg was.

Het gestaar op het scherm van haar iPhone begon de plaats in te nemen van echte gesprekken die ze had met mensen. Apps deden haar kiezen voor het bezichtigen van landschappen op internet in plaats van echte belevenissen buiten waarbij al haar zintuigen geprikkeld worden. Haar concentratie leed er onder, een sluimerende stress maakte zich meester over haar. Eten begon ze te bestellen via de Deliveroo-app (Deliveroo is een bezorgdienst waarbij fietscouriers je eten vaak binnen de 20 min. aan huis brengen). De voortdurende aanwezigheid van nieuwtjes heet van de naald maakte haar verslaafd aan nieuwsberichten online. Zij, een niet-generalist die van nature totaal geen brede interesse heeft, nieuwsverslaafd? Iets klopte er niet. Ze herkende zichzelf niet meer, zeker niet in een wereld die (ook) lijkt te gaan over voyeurisme en narcisme (zo ontdekte ze). Zichzelf zo bezig zien, ging in tegen alles waar ze voor staat: liefde voor het echte diepere, fijne gesprek, verbinding met mensen, passie voor een fijne natuurbeleving, gezond eten zelf bereiden thuis of gaan eten in een gezellig of goed restaurant samen met vrienden, zelfzorg waarbij niet alles draait om schoonheid of de mooiste zijn, de puurheid in het nu en noem maar op. Haar wereld die zo rijk was verkleinde plotseling op een mini-schermpje.

Dit is het verhaal van social media, oneindige toegang tot internet en verslavende apps die de overhand nemen op het uitleven van enkele van haar KernTalenten of deelelementen van KernTalenten:
– stil zitten en turen op een schermpje ging boven haar nood aan fysieke beweging
– generalisme werd gekozen boven specialisme dat meer bij haar paste
– online chatten kreeg prioriteit op het echte gesprek waarbij lichaamstaal en oogbewegingen er ook toe doen
– een diepe vriendschap op persoonlijk vlak en de behoefte aan gezelschap maakte plaats voor honderden ‘Facebookvrienden’ en ‘likes op Instagram’
– na vijf uur online zijn bleef er nog weinig tijd over voor koken en werken in de tuin, dingen die ontzettend ontspannend voor haar zijn
– …

Het gekke is: ze voelde aan dat er iets niet klopte. Dat maakte haar gevoel haar al duidelijk. De taal van de KernTalentenanalyse kan er precies de vinger op leggen wat energievretend en energiegevend voor iemand is. Ze stopte met het dagelijks checken van Facebook, Pinterest, LinkedIn, Twitter en 8 kranten. Ze kijkt nog slechts in één krant en houdt foto’s op Instagram bij als herinnering voor zichzelf van mooie momenten in de natuur. Vijf uur online werd gereduceerd tot één uur online. Zij kreeg terug een leven.

Als KernTalentenanalist toont dit voor mij aan dat je eigenste unieke natuur, je potentieel en je intrinsieke motivatie het hoe dan ook wint (als je bereid bent om te luisteren naar je natuur tenminste, … belangrijke toevoeging!!) van de verslaving die social media of internet kan zijn. Waarom? Omdat het leuke en het energiegevende je persoonlijke voorkeur krijgt bij het maken keuzes. Het is dan wel handig om te weten wat je natuur precies is.

De KernTalentenmethode is een methodiek ontwikkeld door Danielle Krekels. Wil je zelf jouw speciale eigenschappen kennen en weten welke KernTalenten jij wel eens in de kou laat staan? Vraag je KernTalentenanalyse hier aan: info@kadelink.be .

Ilse Hendrickx

30 augustus 2017

 

November reflectiemaand
vorig bericht
Soms is het goed je in het leven te laten verrassen.
volgend bericht