KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies:

WK voetbal en wat je op het veld ziet

Wat houd ik toch van het WK voetbal en ik denk nog meer sinds ik werk met de KernTalentenmethode. Voetbal is namelijk op en top een teamsport. De samenwerking tussen het team (of het gebrek aan samenwerking) bestuderen vind ik al een plezier op zichzelf. Daarnaast vinden we natuurlijk de competitie-elementen terug: competitie tegen anderen (duels die één op één uitgevochten worden), maar ook de competitie tegen zichzelf bij spelers (een Kevin de Bruyne die zijn traptechniek wil verbeteren,…. wat een perfectie) en het willen winnen. Zo mooi om KernTalenten aan het werk te zien in het voetbal. Deze mix van teamplay, competitiedrang en de ander willen verslaan zorgt natuurlijk voor de drang om in de sport de TOP te bereiken. Er is meer: Martinez die de structuur en de tactiek bepaalt in de ploeg, de geldmachine en de strategie achter het voetbal (hmm,… misschien vind ik dat geld wel wat overdreven, al begrijp ik het KernTalentengewijs wel), enzovoort.

Cristiano Ronaldo en Romelu Lukaku, twee spitsen met een ongelooflijk persoonlijk verhaal. Ze hebben zich allebei vanuit het niets naar de top gewerkt en hebben daar ongelooflijk veel voor over gehad. Soms hoor ik over Ronaldo wel eens: “Je bent voor of tegen hem!” In het tegenkamp bevinden zich onder andere de mensen die vinden dat hij “teveel ego” heeft of “teveel show” verkoopt. Even over het “show verkopen”. Als je weet dat ‘show en entertainment’ één van de KernTalenten is die iemand sterk kan bezitten, dan is het toch niet zo vreemd wat Ronaldo op het veld doet. Het veld is zijn ‘podium’, de plaats waar hij de show steelt, waar hij wil schitteren (shinen), waar hij zijn talenten laat zien. Ik zie alleen maar een heel erg authentieke Ronaldo op zo’n moment en dat op zich vind ik al ‘mooi’. Die blinkende ogen, die passie en kracht. Fantastisch (al moet je het uiteraard niet met me eens zijn 🙂 ) !

Oh ja,… we hebben nog niets gezegd over de kapsels op het WK. Over Neymars kapsel werd online veel geschreven. Wie weet heeft de man wel veel oog voor esthetiek en staat hij erop dat hij mooi op het veld verschijnt. Natuurlijk heb ik nooit een KernTalentenanalyse kunnen doen bij Neymar Jr. (was het maar waar), maar het zou me niet verbazen moest hij een sterk KernTalent ‘esthetische creativiteit’ hebben. De oorbellen en de kapsels van Ronaldo wijzen uiteraard ook in die richting.

Kleine kids op het voetbalveld doen Ronaldo soms na als ze scoren. Ze springen omhoog en slaan de handen naar beneden naast het lichaam, precies zoals Ronaldo dat doet wanneer hij een doelpunt maakt. Het overwinningsgebaar: “Zie mij, ik scoorde”. Veel kans dat jouw kind van puur enthousiasme zijn eigen KernTalent ‘show en entertainment’ uitleeft op zo’n moment. Een kind dat niet in de spotlight wil staan, zal vooral niet willen opvallen en zo’n gebaar niet snel maken,… toch niet op de Ronaldo-show-manier. Of ben jij de vader of moeder die op zo’n moment naast de kantlijn roept: “Stop eens met zoveel show te verkopen, doe maar gewoon!” Dat kan natuurlijk, dat je dat zegt en wie ben ik om daarover te oordelen? Besef echter wel dat je op zo’n moment een boodschap geeft aan je kind. In mijn ogen de boodschap: jij mag nu niet ‘schitteren’, ‘shinen‘, ‘schijnen’.

Ik ging ooit eens naar een voetbalwedstrijdje kijken. De kids waren 5 jaar en speelden 2 tegen 2. Ik kon mijn ogen niet geloven. Vijf jaar,… en zo goed willen kijken waar je een bal juist kan plaatsen. Vijf jaar,… en willen dat je voetbalshirtje perfect goed zit in je broek. Vijf jaar,… en thuis alle wedstrijden van het WK willen bestuderen. Een aankomende Ronaldo, who knows! Andere kids zag ik dromen op het veld. Ze waren nauwelijks aanspeelbaar en duidelijk met hun gedachten elders. Ook leuk, want ook hier zie je in feite een KernTalent in actie.

Ilse Hendrickx
19/6/2018

 

 

Help, een C-attest! Wat nu?
vorig bericht
Droombaan, nachtmerriebaan of redelijke baan?
volgend bericht