KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies + human design:

Arbeidsmarkt van de toekomst

“De arbeidsmarkt van de toekomst gaat niet meer over wat mensen kunnen, maar over wat mensen willen,” zegt Fons Leroy (jarenlang topman bij VDAB). Daar zit iets in. Eigenlijk zien we dat momenteel al in de middelbare scholen: jongeren leggen zich niet meer neer bij wat ze moeten kunnen. Ze willen zich inzetten voor datgene wat echt nuttig is en voor wat ze willen. Juist daarom is het belangrijk wat ik als studieadviseur en loopbaanadviseur doe:

  1. Eerst help ik de klant ontdekken WIE hij/zij is en WAT hij/zij wil. 
  2. Daarna probeer ik de juiste omstandigheden te bereiken, samen met de klant, om dat wat hij/zij wil te verwezenlijken. 

Dit is een vrij simpele constructie en ik merk dat jongere -die nog het meest van al dicht bij hun kern staan- dit doorgaans heel snel oppikken. Eens ze de clou snappen over zichzelf, zijn ze vertrokken en maken ze de keuzes die bij hen passen. Alleen vinden ze in de structuren van onze samenleving vaak niet de opties die zij willen.

Hetzelfde met werknemers. Ze hebben het gevoel dat ze zich in structuren van de bedrijven moeten wringen. Ze zien de vacature, snappen dat het dat is wat men zoekt in het bedrijf, maar ze weten en voelen al heel snel: dit is niet helemaal wat ik wil. Dit past niet helemaal bij wie ik ben. En dus worden er compromissen gesloten, maar op de lange termijn breekt dit zuur op voor werkgever en werknemer: 

  1. Werknemers voelen zich niet volkomen gelukkig. 
  2. Werkgevers lopen het risico een goede arbeidskracht kwijt te spelen. 

De oplossing is vrij simpel voor beide problemen: 

  1. Kies voor maatwerk in het onderwijs en laat leerlingen vakken volgen die naadloos aansluiten op hun sterktes. Een leerling die groeit en veel zelfvertrouwen krijgt, dat willen we toch allemaal?
  2. Bouw samen met je schitterende arbeidskracht de inhoud van de job op. Maak maximaal gebruik van de sterktes van je werknemer. Je wilt toch dat deze gelukkig is, gezond blijft en er volledig voor gaat?

“Ja, maar wij weten toch niet wat de sterktes zijn van mensen? En weten mensen dat zelf wel?” Terecht een belangrijke vraag. De KernTalentenanalyse legt die sterktes bloot. Handig om te weten en handig om respect te hebben voor wie de andere in onze omgeving daadwerkelijk is. Als je geboren wordt, heb je de handleiding over jezelf niet meegekregen. De KernTalentenanalyse helpt je om je eigen handleiding te ontdekken en deze te verwoorden naar je medemens. Let’s do it!

Ilse Hendrickx
26 juni 2020

Wat de toekomst brengt
vorig bericht
De juiste studiekeuze maken
volgend bericht