KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies:

FAQ over studiekeuzebegeleiding

Studenten en hun ouders hebben meestal gelijkaardige vragen aan de telefoon als ze contact opnemen met Kadelink. Ik verzamel hier alvast wat antwoorden, misschien ben jij er ook mee geholpen.

Welke periode is goed om de studiekeuzebegeleiding te starten?

Voor onze methode geldt eigenlijk: hoe vroeger je je KernTalenten kent, hoe vlugger we rekening kunnen houden met jouw unieke persoonlijkheid (talent, karakter, motivatie). Erg handig als je een studiekeuze moet maken in het middelbaar of voor het hoger onderwijs. Wacht je tot je in het 6de jaar zit, dan is de herfst-, kerst- of paasvakantie een ideaal moment om langs te komen. Ook hier geldt: hoe vroeger, hoe beter omdat je dan alle tijd hebt om na te denken. Weet je wat een leuk neveneffect is: eenmaal je de stip aan de horizon helder hebt, is de motivatie voor die laatste loodjes ook een pak hoger. Zo kan je je jaar in schoonheid eindigen.
Uiteraard heten we je op alle momenten welkom. Zolang jij er maar klaar voor bent om je talenten te ontdekken.

Wat als alleen mijn ouders deze analyse willen en ik niet?

Dan heb ik liever dat je niet komt. Het werkt voor mij en voor jou niet motiverend als ik iemand voor me heb die zijn talent, sterktes en energiegevers eigenlijk niet wil kennen. Begrijp je dat? Maar hé, waarom zou je je talenten niet willen kennen? Ik kan je alvast één ding zeggen: iedereen die hier buiten stapt heeft talent. De kunst is alleen te weten welk. 😉 Ikzelf zou ik elk geval reuzeblij zijn met ouders die zo’n mooie kennis over jezelf (ook bruikbaar bij sollicitaties na je studies) willen sponsoren.

Ga jij als studiekeuzebegeleider zeggen of beslissen wat ik moet studeren?

Nee, uiteraard niet. Het zou maar heel erg zijn als een studiebegeleider dat zou zeggen of bepalen. Sommige studenten in spe hopen daar misschien op (omdat kiezen voor hen zo moeilijk is), maar ik neem als studiekeuzebegeleider geen beslissing. Jij hebt de volledige keuzevrijheid over jouw leven. Ik zeg dus nooit iets dergelijks als: “Jij moet dokter, advocaat of brandweerman worden!” Wat ik doe is jouw persoonlijkheid in kaart brengen, je potentieel schetsen, je energiegevers en je sterktes (ja, ook je valkuilen, maar daar richten we ons uiteraard niet op bij de studiekeuze). Van zodra we dat weten, kan je gaan nadenken over een keuze die daar bij aansluit. Meestal geef ik een oefening mee die je op weg zet. Geloof mij: samen komen we eruit, ook als kiezen moeilijk is. Ik geef je altijd een duwtje in de rug.

Een analyse duurt 3u. Is dat de hele begeleiding?

Ja en nee!
Ja! Op 3u tijd kan ik een grondige analyse maken van je persoonlijkheid en je talenten en sterktes aan jou vertellen. Vergeet niet dat ik als analist daarna nog verder werk aan je verslag. Dus een analyse duurt veel langer dan 3u, maar voor jou als student duurt het 3u.
Nee! Daarna volgt er een periode van wikken en wegen, eventueel ondersteunt door een oefening. 90% van mijn studenten redt het daarmee. 10% neemt na de 3u nog eens contact met me op om het puntje op de ‘i’ te zetten. Dat laatste gesprekje zit inbegrepen bij de prijs van een analyse en gebeurt meestal online.
De werking met Kadelink is efficiënt en effectief.

Nieuw: online cursus ‘leren studeren’!
vorig bericht
Problemen in het middelbaar onderwijs
volgend bericht