KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies:

Ik ontdek mijn talent!

De onderwijshervorming komt eraan. Nog afwachten wat er daadwerkelijk uit de bus komt. Vandaag is de studie- en beroepskeuzebegeleiding geen continu proces. Zij blijft beperkt tot enkele scharniermomenten. Een belangrijk scharniermoment is de overgang van het basisonderwijs naar het secundair onderwijs. De leraar van het zesde leerjaar en de klassenraad spelen hier een belangrijke rol. Zij houden hierbij vandaag vooral rekening met de cognitieve ontwikkeling van leerlingen op het vlak van taal en wiskunde, maar hebben veel minder aandacht voor andere ontwikkelingsdomeinen zoals techniek. Dit staat letterlijk te lezen in het Masterplan voor de hervorming van het secundair onderwijs.

Bij Kadelink spreken we liever over een studiekeuzeproces dat niet enkel gebaseerd is op de cognietieve ontwikkeling van leerlingen. Bij onze studiekeuzebegeleiding wordt niet enkel naar taal en wiskunde gekeken. Ons blikveld is ruimer omdat we kijken naar de persoon in zijn totaliteit. We houden rekening met de aard, het potentieel en de goesting die het kind heeft om ergens voor te gaan. Enkele voorbeelden van talenten waarnaar we op zoek gaan, zijn o.a. creativiteit, organisatie, planning, empathie, competitie, doorzetting, focus, teamplay, verkopen, showbehoefte, ondernemen, en nog veel meer! Of iemand bijvoorbeeld geschikt is voor een technische opleiding hangt niet alleen af van iemands technische skills. Een leerling die denkt aan de richting vliegtuigtechnieken, moet bijvoorbeeld ook oplossings- en resultaatsgericht kunnen werken. En wat als een leerling die voor de richting Latijn kiest niet voldoende doorzettingsvermogen of focus heeft? We onderzoeken het allemaal en geloven erin dat leerlingen samen met hun ouders op basis van ons onderzoek een doordachte en fijne studiekeuze kunnen maken.

Bij Kadelink kan iedereen terecht die op zoek wil naar zijn talenten, dus ook twaalfjarie jongens en meisjes die voor het eerst naar de middelbare school zullen gaan in september 2013. Speciaal voor hen bedacht Kadelink een talentenontdekkingspakket. Het pakket bestaat uit een test, een gepersonaliseerd verslag over de specifieke talenten van het kind en een adviesgesprek voor een studiekeuze.

Angst voor het onbekende?
vorig bericht
Verrassend filmpje social media en onderwijs!
volgend bericht