KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies:

Inspirerend: Jane Goodall

Op zaterdag 7 december 2019 sprak Jane Goodall over haar levenswerk in ‘s Hertogenbosch, Nederland. Ik kreeg de kans om het verhaal te aanhoren vanaf rij 6. Wat een vrouw, wat een kracht!

Ze begon haar lezing met een anekdote uit haar kindertijd, nl. hoe ze als kind de kippen bestudeerde. Ze vroeg zich af waar het ei vandaan kwam. Om dat te onderzoeken bleef ze urenlang in het kippenhok zitten. Ondertussen was iedereen naar haar op zoek. “Toen ik na ongeveer vier uur te voorschijn kwam, ging mijn moeder bij me zitten en vroeg heel geïnteresseerd wat ik ontdekt had. Ik heb veel aan haar te danken. Ze was niet boos op me, maar stelde me de juiste vragen.” Jane Goodall legde uit hoe belangrijk het is kinderen te laten ontdekken en hun nieuwsgierigheid aan te wakkeren. “Dit is het begin van het ontstaan van een wetenschapper. En bovendien, als je zo kan opgroeien, dan leer je dat niets vanzelfsprekend is.”

Het begin van haar verhaal ontroerde me omdat ik moest denken aan mijn eigen avontuurlijke kindertijd in de bossen en bij de dieren. Het is inderdaad zo fijn om in het groen en met de dieren op te groeien. Ik moest denken aan alle spelende kinderen en aan hoe alles eigenlijk heel natuurlijk verloopt bij kinderen. Als ze daarbij op de juiste manier gestimuleerd en ondersteund worden, dan stroomt hun creativiteit en talent. Tegelijkertijd moest ik ook denken aan de vele kinderen die de kans niet krijgen om te spelen of te leren omdat ze in armoede leven, hoge mate van stress ervaren of niet lief toegesproken worden.

In de lezing van Jane Goodall lag het accent op onze relatie met de natuur (oa. de planten, bomen) en de dieren. Zonder natuur en dieren kunnen we niet op onze planeet leven. Het milieu verandert en voor die veranderingen is de mens verantwoordelijkheid. “Zij die dit ontkennen,… ik vraag me af of deze mensen een hart hebben,” zei Jane Goodall. Daar ligt de uitdaging voor mij in 2020: hoe kan ik nog meer doen voor het milieu?

Verder wil ik nog één quote van Jane Goodall centraal zetten in dit bericht:

“Ieder van ons heeft een rol te spelen in dit leven. Vind die rol en maak het waar!”

Dit is natuurlijk niet zomaar een quote die je heel gemakkelijk kan uitvoeren. Ik weet, na ongeveer 1000 KernTalentenanalyses, dat veel mensen niet goed weten wat hun rol in het leven is. Een KernTalentenanalyse biedt al heel wat antwoorden, echt waar! Voegen we daaraan nog een zicht op je waarden en normen toe, dan komen we al een heel eind met betrekking tot jouw rol in jouw leven. Nieuwsgierig? Maak nu je afspraak voor een KernTalentenanalyse: info@kadelink.be .

Ilse Hendrickx
10 december 2019

Naar mijn kern
vorig bericht
Ezelwerking Zepka
volgend bericht