KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies:

Is de tijd rijp?

Wanneer ben je klaar om een KernTalentenanalyse te ondergaan en wanneer is het misschien nuttig om nog even te wachten?

Volgens mij ben je er klaar voor als je jezelf beter wilt leren kennen en nieuwsgierig bent naar wat jou energie geeft. Wil je nog een stapje verder gaan en ook concrete acties ondernemen naar aanleiding van de analyse, dan vraagt dat proactieve daadkracht. Misschien wil je een geschikte studierichting vinden, een vacature zoeken die bij je past of een carrièreswitch maken. Of wil je liever je eigen zaak opstarten? In dat geval heb je tijd, energie en soms ook lef en moed nodig om stappen te zetten.

Als je bijv. in een burn-out zit of voorzichtige stapjes zet om daaruit te komen, kan het zijn dat het je nog aan energie ontbreekt om echt een gevolg te geven aan wat er uit de analyse voortkomt. Vraag je af bij een burn-out of je al genoeg energie en moed hebt om voorwaarts te gaan. Twijfel je? Vraag aan je begeleidende arts, coach, psycholoog of hulpverlener of het een goed moment is voor een KernTalentenanalyse of voor loopbaancoaching.

Soms volgen mensen een intensieve therapie en hebben ze daarnaast niet de kracht om concrete acties te ondernemen met betrekking tot hun levensloopbaan. In zo’n geval wacht je misschien ook beter.

Anderzijds kan een nieuwe kijk op je persoonlijkheid en je leven ook veel energie geven. Ik heb situaties met klanten meegemaakt die spijt hadden dat ze niet eerder gekomen waren voor een analyse omdat hen dat veel tijd en geld zou uitgespaard hebben bij de therapeut. Zo zie je maar,… wat voor de één werkt, werkt niet noodzakelijk voor de ander.

Kortom, ik raad je aan om goed te voelen wat gezond voor je is. Voel daarbij vooral de hoeveelheid energie die je hebt om aan de slag te kunnen gaan met die analyse. Ik concretiseer ‘aan de slag gaan met’ nog even voor je:

  1. Lezen en begrijpen van het verslag: het is een uitgebreid rapport van 30 blz. over jezelf.
  2. Reflecteren: wat betekent dit nu in mijn leven?
  3. Actie: stappen zetten. Dat kan zijn: studierichting of vacatures zoeken, ontslag nemen, ander werk zoeken, enz.

Uiteraard kan je het ook houden bij stap 1 en in een latere fase stap 2 en/of 3 doen. Ken jezelf hierin. Loop je het risico dat je verslag na stap 1 in de schuif belandt? Of is het iets wat je in een latere fase weer kan opnemen?

Uiteraard ben ik steeds bereid je verdere vragen te beantwoorden.

Ilse Hendrickx
5 september 2019

Ezelwerking Zepka
vorig bericht
Autisme
volgend bericht