KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies + human design:

Wat zeggen kinderspelletjes over jouw persoonlijkheid?

Al sinds 2012 werk ik als KernTalentenanalist en krijg ik de kans om mensen hun persoonlijkheid bloot te leggen op basis van waar ze vroeger als kind al dan niet mee gespeeld hebben. Wat voel ik me een gelukzak! Analysewerk verveelt nooit. Integendeel, bij elke analyse is er wel iets nieuw te ontdekken: een nieuw spel, een nieuw levensverhaal, een andere kijk van mensen op het leven! Boeiend en leerrijk vind ik het.

Het is ook leuk om mensen de resultaten van de analyse voor te leggen. Kennis maken met je KernTalentenprofiel kan verrassend zijn, herkenbaar, confronterend, leerrijk, mooi, prikkelend, stimulerend.

Een KernTalentenanalyse bestaat uit:
– het invullen van een vragenlijst over kinderspeelgoed
– een interview
– het bespreken van de resultaten
– een verslag

Ik heb nog nooit geschreven over de vragen (Q) die ik soms vooraf van kandidaten voor een analyse krijg en de antwoorden (A) die ik dan geef.

Q: Wat als ik niets meer herinner over mijn kindertijd?
A: Dat kan, maar wees gerust,… de dingen die je echt graag deed, herinneren de meeste mensen zich nog, evenals de dingen waar ze een hekel aan hadden. Bovendien help ik je dingen te herinneren omdat we een heleboel spelletjes en kinderactiviteiten hebben opgelijst. Die lijst krijg je te zien voor ons gesprek start.

Q: Wat als ik een spelletje deed dat niet in jullie lijst staat?
A: Als KernTalentenanalist ben ik er op getraind om ook die spelletjes juist te kunnen beoordelen. Ik heb ook een specialiteit in computergames, iets wat me zeer goed van pas komt bij het analyseren van al diegenen die computergames opschrijven als favoriete spel.

Q: Wat als jij als KernTalentenanalist het spelletje niet kent?
A: Dat kan inderdaad gebeuren. Op de foto bij deze blogpost zie je kinderen die een spel spelen dat ik niet ken. Wat ik op zo’n moment zal vragen aan je, is me uit te leggen hoe je het spel hebt gespeeld.

Q: Ik snap het al,… als ik met poppen heb gespeeld, zal jij wellicht zeggen dat het moederschap voor me is weggelegd?!
A: Was het maar zo simpel, dan zou ik niet zo hard hebben moeten studeren om een goede KernTalentenanalist te worden. De methode zit verrassend complex in elkaar. Dat komt omdat er 23 KernTelenten zijn en met die 23 KernTalenten zijn 94 miljard combinaties mogelijk en dus 94 miljard mogelijke interpretaties van een KernTalentenprofiel. Volgens mij moet je als analist wel wat van puzzelen houden om door de bomen het bos nog te kunnen zien. 😉

Q: Kan ik zelf ook KernTalentenanalist worden?
A: Ja, dat kan! Er zijn verschillende trainers die jou kunnen opleiden. Zelf ben ik trainer en leid ik specifiek mensen op die in het onderwijs met de KernTalentenmethodiek aan de slag willen. De KernTalentenanalyses zelf doe ik voor verschillende mensen: werknemers, scholieren, studenten, enz..

Q: Moet je zelf eerst een KernTalentenanalyse ondergaan hebben alvorens je aan zo’n opleiding kan beginnen?
A: Dat is zeker geen verplichting. Ikzelf ben destijds zonder eigen analyse aan de opleiding begonnen en ik zou opnieuw hetzelfde doen. Anderzijds: zo’n opleiding is een hele investering en het is best handig om te weten of je zelf bepaalde KernTalenten en karaktereigenschappen hebt om dit werk te doen. Elke KernTalentenanalist kan wel iets opsommen wat hij/zij leuk vindt aan het analysewerk. Zo ben ikzelf bijvoorbeeld ontzettend blij met mijn analytisch vermogen en mijn behoefte om invoelend tewerk te gaan. Ik houd van het resultaatgericht werken en het grondig en juist rapporteren en formuleren van advies.

Q: Wat kan ik met zo’n KernTalentenanalyse? Ik ben bang om naar mezelf te kijken.
A: Ik begrijp dat het best spannend is! Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die achteraf zei: “Wat stom dat ik mezelf te zien kreeg.” We zeggen juist: “Kijk eens hoe mooi je bent en wat voor een bijzonder palet aan KernTalenten jij hebt.” Hoe fijn is dat? Op basis van dat palet kan je slimme keuzes maken in het leven. Je kan je gaan focussen op je energiegevers en je energievreters uit de weg gaan. Wie droomt er niet van een leven vol energie en het doen van dingen die je graag doet?

Q: Moet niet iedereen soms dingen doen die je niet graag doet?
A: Ik beloof je dat als jij bereid bent om jouw eigen KernTalentenprofiel tot in de gronde te begrijpen, uit te pluizen en er trouw aan te blijven, er een wereld van mogelijkheden voor je opengaat. Wedden? 😉

KernTalentenmethodiek: founder Danielle Krekels

Ilse Hendrickx

25 februari 2017

Het klassieke ‘leren leren’ is achterhaald
vorig bericht
Het is als kunst
volgend bericht