KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies:

Marie Kondo jouw leven

Marie Kondo is een Japanse opruimadviseur die met haar KonMari-methode al veel mensen geholpen heeft met orde op zaken te stellen in hun huis. Hip en trendy, dat in elk geval!

Eigenlijk doen we met de KernTalentenmethode hetzelfde maar dan in je leven. Door je terug mee te nemen naar je kindertijd komen we uit bij de essentie in jouw leven. We ontdekken je eigenlijke KERN. Eens je die gevonden hebt, kan je beginnen met opruimen, ballast uit je leven bannen. Uiteraard is enkel een analyse doen niet voldoende. Pas daarna begint het echte werk: daadwerkelijk kiezen voor wat jou energie geeft en gelukkig maakt.

Zo ook bij Marie Kondo. Het is niet zo dat als je haar boek hebt gelezen dat je huis opgeruimd is. Opruimen doe je zelf door elk kledingstuk of object vast te pakken en je af te vragen “does it spark joy?” of “maakt het mij gelukkig?” “Koop je nieuwe kleding? Neem het kledingstuk dan vast en voel diep in jezelf of het je gelukkig maakt,” zegt Marie Kondo.

Na een KernTalentenanalyse begint ook de observatieperiode in je eigen leven. Vraag je bij elke activiteit af “maakt het mij gelukkig?” of “komt dit overeen met mijn natuurlijke KERN?” Je kan stap per stap actie ondernemen om dichter bij jezelf te komen. Ook bij het aangaan van nieuwe avonturen of het beginnen van een nieuwe taak, hobby of activiteit, kan je je afvragen “past dit bij mijn sterke KernTalenten?”

Er is één groep in het bijzonder met wie ik erg meeleef en dat is de groep jongeren die niet zo gemakkelijk oude keuzes kan inruilen tegen keuzes die beter passen bij hun KernTalentenconstellatie. Dat komt omdat volwassen mensen hen in onderwijs-hokjes duwen waarin weinig maatwerk mogelijk is. Zij zijn leerplichtig en het kost sommigen bakken energie om vol te houden in het klassieke onderwijs dat weinig dynamisch en modern is. Het is uitgesloten dat als je Latijn-wetenschappen doet dat je ook op school je technisch en esthetisch potentieel ontwikkelt of je ondernemerschapstalent. Wat je wilt leren of waar je vaardigheden in wilt ontwikkelen, kan je vaak net niet leren op school. Dat is een gemiste kans en vraagt om een nieuw beleid. Mijn volledige mening op dit vlak vind je in het boek ‘Krachtig met KernTalenten’ van Danielle Krekels, p. 80-106.

Ilse Hendrickx
7 maart 2019

Het helpt me om beslissingen te nemen!
vorig bericht
Zoektocht naar mensen met autisme
volgend bericht