KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies:

Op zoek naar meer

“Ik ben altijd op zoek naar meer.”

“Meer waarvan of waarover, Ilse?”

“Meer van wat ik al weet of denk te weten. Natuurlijk weet ik niet alles. En natuurlijk is er veel meer dan talent, energiebesteding, natuurlijke aanleg, en al die dingen waar ik in mijn job graag mee bezig ben om mensen aan een studie of job te helpen.”

“Vertel, heb je iets in petto?”

“Wel, ik vermoed een diepere parallelle laag naast de bewuste laag in ons ZIJN waar we steeds over reflecteren. Ik denk dat deze laag over het onbewuste gaat en dat daar vanalles gebeurt waar wij geen toegang toe hebben.”

“Je bent zeker niet de eerste die dit gegeven bespreekbaar maakt.” 

“Klopt, maar ik merk in mijn praktijk wel steeds meer dat die laag een stem heeft. Misschien omdat ik er vaker bij stil sta en het begin te zien. Hoe zou het zijn als we een glimp opvangen van dat onbewuste deel in ons waar we geen toegang toe hebben.”

“Wat ben je daar dan mee?”

“Wel, dat is wat ik probeer uit te vissen momenteel. Wat het oplevert is dat we nog dichter bij onszelf komen en alle losse eindjes aan elkaar kunnen knopen. Misschien ook dat lichaam en geest meer één kunnen zijn. Of zijn ze niet één, maar worden lichaam en geest in een gedwongen huwelijk samengehouden? 

“Klinkt allemaal vaag, kan je het concreter maken?”

“Bijvoorbeeld: hoe komt het dat iemand die niet zo graag doorzet, zich toch vastbijt in zaken en daardoor moe wordt? Je zou kunnen zeggen : door conditionering. Evenzeer kan het zijn dat je een onbewust deel van jezelf aan het werk ziet. Misschien is ‘koppigheid’ nog een beter voorbeeld. Achteraf denkt (bewust op dat moment) de koppigaard wel eens: “Waar kwam dat vandaan? Moest dat nou?” Het kan rustig een onbewuste eigenschap in jezelf zijn die dit veroorzaakt.”

“Dit bestudeer je nu?”

“Ja, wellicht kan ik je er binnenkort meer over vertellen, maar eerst ga ik genieten van prachtige zonnebloemvelden in ons eigen land.”

Ilse Hendrickx
18 augustus 2021

Waarom walvissen een extra koffiepauze verdienen
vorig bericht
Talent Space
volgend bericht