KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies:

Studentenjob bij een begrafenisondernemer

Deze jongedame (Marjolein, niet haar echte naam) heeft zo’n bijzondere vakantiejob gedaan en daarom vroeg ik haar of ze er iets over wou schrijven. Waarom past dit verhaal zo goed bij studie- en loopbaancoaching en bij de KernTalentenmethodiek? Marjolein is een persoon met ontzettend vele sterke KernTalenten. Haar grote uitdaging is om voor voldoende afwisseling en uitdaging in het leven te zorgen. Dat kan vorm krijgen in verschillende uitwerkingsstrategiën: een job (of studie) waarbinnen ze die vele KernTalenten kwijt kan, een job binnen meerdere bedrijven (of haar eigen bedrijf) waarin ze elk stukje van haar persoonlijkheid kan aanspreken of zelfs verschillende carrières na elkaar. En kijk wat er gebeurde: 

Marjolein: “Als 16 jarige koos ik voor een studentenjob bij een begrafenisondernemer. Voor velen een vreemde keuze.

De reden dat ik hier wou gaan werken was dat het mij heel interessant leek en eens wat anders dan de voordehandliggende studentenjobs in een winkel of restaurant. Toen ik besloten had hier te gaan werken ben ik bij bijna elke begrafenisondernemer in de buurt langsgegaan.

De meesten waren verrast door mijn vraag en hadden niemand nodig. Na lang zoeken vond ik een zaak die hulp nodig had bij de koffietafels. Mijn taak was toen koffie zetten, de tafel dekken, koffie inschenken en dat soort dingen. Ik deed dit tijdens het schooljaar ‘s avonds of in het weekend.

Tijdens de zomervakantie draaide ik er een hele maand mee. Toen mocht ik ook de vieringen in de aula verzorgen, telefoon en papierwerk doen en kon ik het hele proces van begin tot einde dichtbij meevolgen.

Het is inderdaad niet de meest voor de hand liggende studentenjob maar tijdens deze maand ontdekte ik dat het een heel gevarieerde job is. Er is natuurlijk veel contact met mensen en hier is dan ook de nodige empathie voor nodig is.

Ik kreeg er veel voldoening uit omdat ik iets kon doen voor de mensen. Anders dan in een winkel waar je natuurlijk ook vriendelijk en beleefd moet zijn had ik hier meer het gevoel dat het om echte emoties ging.

Wanneer ik tegen vrienden vertelde wat ik als studentenjob deed, hadden ze eerst bijna allemaal dezelfde verbaasde reactie. Maar nadat ik uitgelegd had wat het allemaal inhield veranderde ze snel van mening. Ik denk dat deze job veel vooroordelen heeft omdat mensen niet goed weten wat het allemaal inhoudt en hoeveel verschillende dingen er te doen zijn.”

De aandachtige lezer begrijpt het natuurlijk meteen. Marjolein vangt veel vliegen in één klap in deze job. Ze kan zomaar even 80% van haar sterke KernTalenten uitleven in deze vakantiejob: 

Creatieve KernTalenten: hands-on werken, praktische zaken regelen, dingen mooi maken, nieuwe ideeën lanceren in het bedrijf in de vieringen of bij de koffietafels,…

Organisatie-KernTalenten: administratie doen, plannen, coördineren,…

Initiatief nemen: proactief achter zaken aangaan,…

Competitie: zo goed mogelijk de zaken afwerken en streven naar elke keer beter,…

Empathische KernTalenten: zorgen voor, invoelen (allemaal mogelijk bij de koffietafels, de voorbereiding van de vieringen, de ontmoeting met de familie en vrienden van de overledene)

Sociale KernTalenten in groep: het samenwerken met haar collega’s,…

Proatieve kennisvergaring: ze leert enorm veel bij,…

KernTalenten die gaan over naar buiten treden: mensen overtuigen, verkopen, presenteren of spreken voor publiek,… 

Lieve Marjolein,… als vakantiejob is dit je alvast gelukt. Ik ben er zeker van dat als je jouw noden door hebt (nl. het kunnen uitleven van vele KernTalenten) dat je er ook in zult slagen om dit in je toekomstige leven ook voor elkaar te krijgen. Blijf steeds je hart volgen en je intuïtie. 

Ilse Hendrickx
20 november 2021

Schoon de winter in
vorig bericht
De weg naar een eigen lifestyle
volgend bericht