KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies:

Wanneer laat je de pitbull in jou los?

De zin die me deze week het meest triggerde was: “Moeten we het jongeren dan zo gemakkelijk maken? Moet alles vanzelf gaan? Moet alles leuk zijn? Leren ze ook niet uit dat wat saai en vervelend is en waarbij ze moeten doorzetten?”

Laat me even de context schetsen.

Ik gaf les aan 22 leerlingbegeleiders over ‘studiemethode en onderwijs’. We hadden het over de onderwijsstructuur in Vlaanderen en het feit dat de overgang naar ‘onderwijs op maat’ (mijn diepe wens al 20 jaar) er nog steeds niet is. Soms zitten jongeren vast in de bestaande structuren. Soms is het zo saai wat ze moeten doen op school en bovendien, als ze het goed willen doen, draaien ze overuren in een samenleving die al zo veeleisend is en waarbinnen zij nota bene zoekende zijn. Dus ja, met sommige jongeren leef ik echt mee en voor hen droom ik het anders, beter en leuker.

Het zou al heel wat zijn als we sommige (! want voor anderen is het huidige systeem prima) jongeren meer keuze kunnen geven zodanig dat ze zich niet muurvast voelen zitten op school en iets kunnen zoeken dat aansluit bij hun talenten en interesses. Is dan alles leuk en gemakkelijk en zijn dan alle zorgen van de baan? Neen, natuurlijk niet,… maar hier zit het verschil:

Ik vind even een werkwoord uit:

Pitbullen, ww.

= je vastbijten in iets, doorzetten, volharden – zoals een pitbull zich ergens in vastbijt en niet meer loslaat
  1. Pitbullen in iets dat in de lijn ligt van je sterktes (talenten en interesses), is energiegevend.
  2. Pitbullen in zaken die je niet leuk vindt, is energievretend.

Dus als de twee mogelijk zijn, waarom kiezen voor het tweede? Om aan jezelf te bewijzen dat als je doorzet je ook saaie, moeilijke en vervelende klussen kunt klaren? Maar juist deze insteek zadelt je later mogelijkerwijze op met een burn-out, zakelijk en/of privé (want ik las vandaag ook over de parentale burn-out in De Standaard).

Dus ik pleit voor de eerste insteek waarbij je doorzet op dat wat je in flow brengt. Ook hierbij kom je elementen tegen waarbij je de tanden op elkaar moet zetten en moet volharden, dus ‘leren doorzetten’ doe je ook hier.

Nu we het toch over onderwijs hebben. Bij school DE MET (klikken maar) zijn ze supergoed bezig als je het mij vraagt: het eerste alternatieve onderwijsproject in Vlaanderen waar ik hoopvol rond ben.

Ilse Hendrickx
21 oktober 2021

De weg naar een eigen lifestyle
vorig bericht
Waarom walvissen een extra koffiepauze verdienen
volgend bericht