KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies:

Wat de toekomst brengt

Dit weekend zat ik met een zestiger, een veertiger en een twintiger aan tafel. Dat was bijzonder interessant. 

De veertiger vertelde: “Ik wil eigenlijk niet meer het vliegtuig nemen. Omwille van milieuredenen. Ik wil minder spullen, kleiner gaan wonen, minder werken en meer vrije tijd hebben.”

De zestiger keek verbaasd op: “Goh, niet meer vliegen, jij? Je gaat wel heel ver in je zorg voor het milieu.” Over ‘het minder werken’ zei hij niets en dat niets zeggen vind ik altijd moeilijk, want wat bedoelen mensen dan?

De twintiger knikte instemmend en zei: “Zo’n levensstijl zie ik ook wel zitten. We zijn in een andere tijd aangekomen. De 21ste eeuw is anders. Het moet anders.”

Nu ik dit korte gesprekje in mijn hoofd terug afspeel, lijkt het alleen maar meer interessant. Wat ik denk dat er gebeurde, is dit: 

De zestiger komt uit een arbeidersmilieu en heeft zijn leven lang keihard gewerkt. Niets heeft hij voor niets gekregen. Nooit is hij rijk geweest, maar hij heeft ook -door hard werken via handenarbeid- nooit iets tekort gehad. ‘Hard werken’ draagt hij hoog in het vaandel. Een ‘extra centje’ hebben, daar kan je altijd leuke dingen mee doen, maar dat ‘extra centje’ komt er niet vanzelf, daarvoor moet je werken. ‘Hard werken’ is ook leuk, want zo ben je bezig en zo voel je dat je leeft. Daar hoort vervolgens ook goed eten bij en goed eten is een goed stuk vlees, een patatje en wat groenten. Heel begrijpelijk, want zo’n kost is na keiharde handenarbeid hartverwarmend.

De veertiger heeft ook hard moeten knokken. Toch speelde dat knokken zich meer af op emotioneel en intellectueel niveau. Handenarbeid is er nooit zoveel bij geweest in het leven van de veertiger alhoewel deze er niet vies van is. Dus ja, ‘hard werken’ is ook zijn leuze. Toch is er iets doorgedrongen in het bewustzijn van de veertiger. Als we in deze samenleving kei hard blijven doorgaan, dan loopt het fout, denk maar aan burn-outs, depressies, overspannenheid, overgewicht, enz.. We zullen het anders moeten aanpakken om ‘gezond’ te blijven. Dat kan door leren, ontdekken, werken, rusten, herbronnen, leren, werken, nog eens leren, rusten, werken en rusten. We moeten volgens de veertiger deze dingen afwisselen. Oh ja,… en gezond eten, minder vlees (is trouwens niet meer nodig want het leven is anders, redeneert de veertiger). De veertiger heeft ook niet alles van nul hoeven opbouwen zoals misschien wel zijn ouders hebben moeten doen. De veertiger heeft last van ‘teveel’. 

De twintiger wordt misschien wel het meest vreemd aangekeken, nl. zowel door de veertiger als door de zestiger. Meer in de zin van: “Wat heb jij al meegemaakt? Waarover kan jij dan meespreken?” Toch is dat een misvatting van formaat volgens mij. Deze twintiger weet heel goed hoe het leven in elkaar steekt en heeft de wijsheid van de veertiger. Ook hij heeft heel wat klappen geïncasseerd. Hij is met zijn levenswijsheid geen uitzondering, maar toch ook weer wel, want veel twintigers rondom hem zeggen: “Ik wil het niet doen met minder luxe dan mijn ouders. Ik wil ook een zwembad, een dure luxe-wagen en heel veel leuke spullen. Ik wil het maximale uit het leven halen.” De druk op deze twintigers ligt hoog, want ze voelen dat ze moeten presteren om die dromen waar te maken. Toch was de twintiger aan mijn tafel anders: “Ik wil het uitzicht van weilanden als ik werk. Ik wil kunnen hiken wanneer ik wil. Ik hoef niet zoveel spullen. Het leven gaat meer over ervaringen.” Ik weet niet wat de zestiger dacht, maar in elk geval,… de veertiger geloofde weer in de toekomst. 

Ook ik weet niet wat de toekomst de samenleving brengt, wat de toekomst jou brengt. Laten we het samen ontdekken. Een KernTalentenanalyse kan je helpen. We brengen via die tool jouw noden en behoeften voor de toekomst in kaart. Van harte welkom! 

Ilse Hendrickx
7 juli 2020

Hoe een KernTalentenanalyse je kan helpen bij het maken van een studiekeuze
vorig bericht
Arbeidsmarkt van de toekomst
volgend bericht