KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies:

Wijzigingen gebruik loopbaancheque

Wat verandert er vanaf 1 januari 2020 in verband met de loopbaancheque die je kan aanvragen bij de VDAB voor loopbaancoaching?

 • In plaats van 1 jaar werkervaring moet je nu 7 jaar werkervaring hebben vooraleer je beroep kan doen op een loopbaancheque.
 • Het aantal uren dat vergoed wordt voor de tweede loopbaancheque (binnen 6 jaar tijd mag je twee loopbaancheques aanvragen) daalt van 4 naar 3 uur. In totaal heb je dus recht op 7 uur loopbaancoaching in plaats van 8 uur.

Wat blijft is de kost per loopbaancheque voor de persoon die in loopbaancoaching wil komen: 40,- €. Op zich is dat dus goed nieuws.

Persoonlijk heb ik ook nooit goed begrepen dat werklozen geen beroep kunnen doen op loopbaancheques. Zij hebben deze loopbaanbegeleiding toch het meest nodig? Welke groep wordt door de nieuwe maatregelen getroffen? De groep die jonger is dan 30 jaar. Ik vind het erg jammer voor mensen die op deze manier een goede start willen maken met betrekking tot hun carrière. Persoonlijk denk ik dat het de samenleving meer geld gaat kosten op de lange termijn.

Wat als je niet onder de (nieuwe) voorwaarden valt?

Hier vind je dan de prijzen en de aanpak van loopbaancoaching bij Kadelink. We starten steeds met een KernTalentenanalyse. Van daaruit kunnen we verdere loopbaancoaching opzetten. Mijn aanpak is zo opgebouwd dat een tweede loopbaancheque in 90% van de gevallen niet nodig is. Dus een KernTalentenanalyse en één extra uur coaching is voldoende.

Samengevat:

 • met loopbaancheque kost je dat 40,-€
  (de overheid betaalt dus een deel van de kosten)
 • zonder loopbaancheque zijn dit de prijzen:
  • € 550 (incl. BTW) voor 18-23 jarigen 
  • € 590 (incl. BTW) voor 23-30 jarigen
  • € 950 (incl. BTW) voor +30 jarigen

Wat als je de prijs erg duur vindt?

 • Ik denk dat je het kan zien als een waardevolle investering, een investering die jou op de lange termijn veel geld uitspaart. In de knoop liggen met je carrière (en vervolgens vaak ook met je gezondheid) kost erg veel geld en levert je geen geluk op. Dus is je geluk en je gezondheid jou een eenmalige investering van 950,-€ waard?
 • Er zijn interessante manieren om eenmalig aan de som geld te geraken. Vraag het als verjaardagscadeau of nieuwjaarsgeschenk: laat je familie en vrienden samen leggen voor een loopbaangeschenk. Of laat je sponsoren door je (toekomstige) werkgever. Je kan overigens bij Kadelink ook een cadeaubon voor loopbaanbegeleiding aanvragen voor iemand die je kent die het hard nodig heeft.
 • Spaar voor je loopbaanbegeleiding. Elk maand een klein beetje geld opzij zetten, levert je na verloop van tijd het nodige bedrag op. Ik beloof je, je krijgt er mijn expertise voor terug.

Misschien vraag je je af waarom dit de prijzen zijn?

Welnu, ten eerste haal je met het analyseverslag een rijkelijke waarde in huis (levenslang geldig!) en daarnaast is het ook een zeer arbeidsintensieve methode. Nadat ik drie uur gewerkt heb met de kandidaat, gaat het werk nog even door: verdere analyse, schrijven van een verslag, het opstellen van combinaties en het formuleren van advies. In deze prijs zit ook mijn expertise als loopbaancoach vervat.

Twijfelde je altijd al om een loopbaancheque aan te vragen, dan is het nu het moment om het alsnog te doen voor 31 december 2019. Op die manier val je nog onder de oude voorwaarden.

Ilse Hendrickx
12 december 2019

Naar mijn kern
vorig bericht
Inspirerend: Jane Goodall
volgend bericht