KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies:

Zo onlogisch

Sommige dingen vind ik zo onlogisch in de samenleving. Enkele opvallende voorbeelden, lijst ik hier op.

  • Je wordt directeur in een firma en opeens worden een aantal taken die je vroeger dolgraag deed (nl, analyseren, ontleden, projectmanagement, enz.) uit je takenpakket weggelaten. Alsof je ineens de talenten die je had en de dingen die je heel graag deed, niet meer mag uitoefenen als je functietitel verandert. Dit maakt de directeursjob na verloop van tijd misschien saai. “Ik mis iets,…” zeggen deze directeurs dan. Als loopbaancoach is het zo klaar als een klontje: het is niet omdat je promotie maakt, ook talent hebt voor de taken van een directeur, dat je dan bepaalde andere taken niet wilt behouden.
  • Je bent leerkracht en je geeft dolgraag les. Daar heb je ook bakken talent voor. Maar je wil meer: leiding geven, projecten draaien, de strategische visie mee uitwerken, je creativiteit in projecten stoppen, enz.. Eigenlijk pas je ook niet in het kader van de strikte, gestructureerde teamplay, maar werk je liever op een losse manier samen met anderen. Veel schooldirecteurs beseffen niet waar hun leerkrachten tegenaan lopen. Ik ben zeker dat als ze zouden weten hoe hun mensen in elkaar steken, dat ze veel zouden kunnen aanpassen wat de leerkrachten, de leerlingen en de school in zijn geheel ten goede zou komen.
  • Je hebt geen diploma behaald. Dat kwam omdat je in je tienerjaren op een andere manier leerde dan hoe je geacht werd iets te leren. Je weet: ik ben niet dom. Meer nog: je bent een bijzonder creatief persoon die graag meedenkt en duizend en één ideeën heeft en die ideeën ook concreet waar wilt maken. Nog steeds loop je als volwassen man of vrouw aan tegen de verstikkende structuren van een samenleving waar jij zo weinig voeling meer hebt. Je bent bijzonder en niet mainstream. Toch voel je dat je telkens opnieuw weer afgerekend wordt op het feit dat je geen diploma hebt. Bedrijfsleiders geven briljante mensen als jou te weinig kansen. Er zou een soort portfolio moeten bestaan op basis van ervaringen en talenten (gevalideerd door experten) waardoor de bedrijfsleider in één oogopslag ziet welke briljante persoonlijkheid hij kan binnen halen.

Wat nu? De KernTalentenmethodiek waar ik in mijn praktijk mee werk, kan je op weg zetten om jezelf goed te leren kennen. Eens je zover bent, heb je ook een taal (via het verslag staat het zelfs zwart op wit) om dit te gaan verwoorden naar de buitenwereld toe en dus ook naar jouw bedrijfsleider die openstaat voor vernieuwing. Nieuwsgierig? Neem eens naar wat ik aanbied op deze website.

Ilse Hendrickx
3 november 2020

Waar wil jij écht naartoe?
vorig bericht
Problemen in het middelbaar onderwijs
volgend bericht