KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies:

Competitie, doorzetting, volharding, wilskracht

Tot 2021 was ik ervan overtuigd dat ik de correcte visie had op deze termen: competitie, doorzetting, volharding, wilskracht, afwerken, vergelijken.
Competitie is iets waar sommige mensen energie van krijgen, sommigen totaal niet, anderen situatie-afhankelijk. Wilskracht kan je als vaardigheid ontwikkelen, alleen is zo’n aangeleerde vaardigheid niet altijd energiegevend.
Kort door de bocht, was dit wat ik op basis van mijn kennis tot dan toe dacht. Mijn inzichten in Human Design heeft het hele plaatje van deze termen op zijn kop gezet. En hoe! Wow.

Wilskracht in Human Design is rechtstreeks verbonden aan het Ego centrum. Het Ego centrum staat voor wilskracht en een natuurlijk gevoel voor eigenwaarde. Het Ego centrum is een motor die soms wil werken (keihard gaan voor je zaak) en soms een natuurlijke ‘luiheid’ heeft (rusten, want anders kan je -als het moet- niet meer hard gaan).

70% van de mensheid (*) heeft van nature geen toegang tot een consistente wilskracht (ongedefinieerd Ego centrum). 70% !! Weet je wat dit betekent in onze Westerse samenleving waarin alles gaat over competitie, winnen, doorzetten, volharden, hogerop geraken? Zo’n 70% van de bevolking geraakt hierin MEGA geconditioneerd, wordt moe, gaat in overdrive en verliest energie. Het probleem is huge en de conditionering start vaak al als kind: niet opgeven, doorzetten, volharden: “Jij kan dit!”

70% van de mensen leert doorzetten omdat ze anders niet het gevoel hebben dat ze iets waard zijn. Ze willen zich bewijzen, ze meten zich met anderen en ze doen dingen vanuit een gebrek aan waardering, zelfwaardering en bevestiging. Zich ‘niet goed genoeg voelen’ is een trigger en hier komen dus de diepe conditioneringen uit voort. Altijd iets willen verbeteren, beloftes maken, harder en harder doorzetten om te bereiken wat je wilt bereiken, controle houden, dreiging afweren.

Het is gek -als je het zo bekijkt- dat competitie überhaupt bestaat. Je kan jezelf toch niet meten met anderen alleen al om het simpele feit dat je een compleet andere persoon bent. Je hebt een ander IQ, EQ, een andere spiermasse, andere genen. Wie heeft ooit verzonnen dat competitie er moet komen? Omdat het leuk is of nuttig is? Ja, in sommige situaties snap ik het plaatje: bijv. om effectief om te gaan voor jouw zaak waar je van nature uit wilskracht voor nodig hebt. Maar niet om je met iemand anders persoonlijkheid te vergelijken. In sommige situaties kan wilskracht je een boost geven: actie, stop, rust. Strijd aangaan op basis van je moeten of willen bewijzen om zelfwaardering of waardering door anderen te bekomen, is echter een actie van het NIET-ZELF. We zijn allemaal verschillend, waarom zouden we onszelf beoordelen op waarde?

Weet dat heel veel (maar werkelijk heel veel) mensen van nature uit in overdrive gaan wat competitie betreft (ten opzichte van zichzelf of ten opzichte van anderen). Degenen die denken dat ze natuurlijk competitief zijn, zijn het vaak niet. Ze denken dat ze het zijn, maar als je dieper kijkt, besef je hoe dit gedrag er gekomen is.

Ja, voor 30% van de mensheid (gedefinieerd Ego centrum) is het logisch om wilskracht te gebruiken op een gezonde manier. Dit kan ik verder voor je uitwerken, maar daar gaat dit schrijven niet over. Dit schrijven gaat over de 70% van de mensen die op zoek zijn naar wilskracht, naar moed om eigenzinnig te zijn en die aan zichzelf en anderen willen bewijzen dat ze kunnen doorzetten. Deze grote hoeveelheid aan mensen zijn diep geconditioneerd en collectief wordt er dus een enorme waarde gehecht aan wilskracht en moed. Onterecht als je het mij vraagt!

Wat doet een vrij en blij kindje dat zich niet gezien voelt, zich niet veilig voelt, geen controle heeft? Inderdaad, authentiek gedrag aan de kant zetten, vrijheid opgeven en gedrag stellen om gezien te worden om waardering te krijgen. Dit gedrag gaat vaak gepaard met doorzetten, volharden, bewijsdrang, overpresteren, gebrek aan wilskracht compenseren. Het sluipt erin in onze kindertijd. Je geraakt verstrikt in een vicieuze cirkel van moeten nakomen van verplichtingen of afspraken met anderen of met jezelf. Dit proces is zeer schadelijk voor je zelfrespect, je eigenwaarde, je zelfwaardegevoel.

Gevolg: de rest van je leven ben je op zoek naar je authentieke ZELF, wil je jezelf leren kennen en moet je leren in het leven dat je niets te bewijzen hebt. Dit is de enige manier dat je een gezond gevoel van eigenwaarde zult hebben.

Op zovele mensen ligt stress en druk, want wilskracht, zelfvertrouwen en drang naar materieel succes zijn gewilde kwaliteiten. Dus collectief wordt er gewoon regelrecht en massaal tegen de natuur ingegaan.

Alles zit in jezelf klaar! Je bent op je eigen manier begaafd en getalenteerd. Je hoeft niets te bewijzen, alleen je eigen handleiding kennen is handig. Op die manier weet je waar je kan kijken om correct te zijn met jezelf. Human Design is zo’n fantastische tool om je op zovele vlakken inzicht te geven. Het Ego centrum is slechts 1 centrum van de 9 centra. Verder zijn er nog 12 profielen, 64 poorten, 32 kanalen, circuits, streams, etc. etc. Eén poort kan op 1080 manieren gezien worden. Dus ja, je bent werkelijk uniek.

Wil je weten of jouw Ego centrum gedefinieerd is of niet? Je kan je persoonlijke Human Design chart of bodygraph hier oppikken. Het kleine driehoekje rechts van het midden op de chart is het Ego centrum. Is het driehoekje rood ingekleurd, dan heb je een gedefinieerd ego centrum en heb je een consistente toegang tot wilskracht. Is het driehoekje niet rood ingekleurd, dan is je Ego centrum ongedefinieerd. In dat geval: hoe zou je leven zijn als je helemaal niets hoeft te bewijzen? Wat zou je allemaal doen of laten?

*Dit zijn cijfers die Human Design lanceert op basis van de
charts die het software systeem genereert.
Ze zijn zeker niet absoluut en fluctueren continu.

Ilse Hendrickx
14 november 2023

Competitie, doorzetting, volharding, wilskracht
vorig bericht
Studiekeuzeadvies & Kerntalenten
volgend bericht