KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies + human design:

Wanneer gaan teamplayers in opstand komen?

Haha,… nee, ik wil geen revolutie ontketenen, maar er valt me wel iets op dat heel veel mensen ongelukkig maakt.

Veel managers (nee, niet allemaal) zijn ook teamplayers. Teamplayers zijn mensen die graag samen met andere mensen dingen ‘doen’. Onder ‘doen’ versta ik: dingen actief verwezenlijken, construeren, maken, laten uitrollen, organiseren, (op)bouwen, bewegen, … kortom: ze willen zich samen ‘actief’ ‘amuseren’. Ze dromen van een wereld waarbij ieder teamlid in het team zijn eigen inbreng heeft, zijn bijdrage via talenten, persoonlijkheid, energie, sfeer, etc..

Als ik -als buitenstaander- de huidige managers / teamplayers bezig hoor over hun werk, dan hoor ik vooral dat ze ‘meetings’ hebben. In het begin dacht ik nog: “Wow,… tof! Zo’n meetings gaan ze leuk vinden, want daar ontmoeten ze elkaar en werken ze ‘actief’ samen.”

Ooit was ik eens bij zo’n meeting aanwezig en ik wist niet wat ik zag: de teamplayer die zo graag dingen ‘doet’, telefoneert een hele dag. Zijn lichaam zit op een stoel. Zijn handen tikken op een toetsenbord (niet echt veel beweging als je het mij vraagt) en ze praten tegen een scherm. Soms ziet hij zijn gesprekspartner, soms ook niet. Hij puft en zucht en wordt opgezogen door de digitale wereld, een wereld waar hij zich ook in begeeft in zijn vrije tijd (GSM, computer, tv).

De huidige manager snakt naar beweging maar als hij die wil nemen, voelt hij soms de druk van buitenaf: gezin, kinderen, collega’s, …

En dan is er nog iets: heel veel teamplayers vinden ‘een gezellige sfeer’ belangrijk op het werk. Nee, ze verwachten niet continu koffiekransjes met small talk. Onlangs drukte een klant van me het zo uit: “Sinds de Corona-periode werkt iedereen vaker thuis. Als ik naar het werk ga, dan zijn de meeste teamleden thuis aan het werk. Van gezelligheid is er al helemaal geen sprake.”

De kwaliteit van de geboren teamplay kan er een pak op vooruit gaan als we een aantal dingen in de samenleving anders gaan bekijken en anders gaan organiseren. Dat is een ander verhaal, een verhaal waarover later wel eens mijn mening geef. Voor nu richt ik me op de individuele teamplayer: neem het heft in eigen handen en ontketen je eigen persoonlijke revolutie en wordt weer die teamplayer die je ooit als kind was.

Wat ik graag op school had willen leren
vorig bericht
Om over na te denken
volgend bericht