KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies + human design:

Wat ik graag op school had willen leren

Lichamelijke klachten hebben vaak een diepgaande oorzaak die verder gaat dan alleen fysieke symptomen. Een van de factoren die een aanzienlijke invloed heeft op ons welzijn, is de mate waarin we authentiek leven. Authentiek leven betekent dat we trouw zijn aan wie we echt zijn, onze waarden en overtuigingen volgen en ons leven leiden op een manier die in lijn is met onze echte essentie. Als we onderdrukken wie we werkelijk zijn, kan het zijn dat je lichaam je hiervan de negatieve effecten duidelijk maakt via klachten.

Hier zijn enkele manieren waarop het nastreven van een authentiek leven kan bijdragen aan het verminderen van lichamelijke klachten.

Disclaimer: de informatie in deze tekst dient niet ter vervanging van professioneel medisch advies. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener als je lichamelijke klachten ervaart.

 • Stressvermindering
  Wanneer we ons niet authentiek voelen en gedragen, kunnen we spanning ervaren tussen wie we zijn en de rol die we spelen in verschillende aspecten van ons leven (werk, relaties en sociale interacties). Deze interne conflicten kunnen leiden tot chronische stress, wat een bekende oorzaak is van verschillende lichamelijke klachten (bijv. hoofdpijn, spierspanning, maagproblemen, vermoeidheid, enz.). Door authentiek te leven, kunnen we deze spanning verminderen en de negatieve effecten van stress op ons lichaam verminderen.

 • Versterking van het immuunsysteem
  Onderdrukte emoties en het niet trouw zijn aan wie we zijn, kunnen een negatieve invloed hebben op ons immuunsysteem. Emotionele stress en het ervaren van innerlijke conflicten kunnen leiden tot een verzwakking van het immuunsysteem, waardoor we vatbaarder worden voor ziekten en infecties. Door authentiek te leven en ruimte te geven aan onze emoties, kunnen we ons immuunsysteem versterken en ons lichaam helpen om beter te vechten tegen ziekteverwekkers.

 • Verbetering van de mentale gezondheid
  Niet authentiek leven kan leiden tot gevoelens van ontevredenheid, angst, depressie en een gebrek aan vervulling. Deze psychologische stress kan op zijn beurt lichamelijke klachten veroorzaken, zoals slaapproblemen, verminderde energieniveaus en een verhoogd risico op chronische aandoeningen. Door trouw te zijn aan onszelf en onze innerlijke behoeften en verlangens serieus te nemen, kunnen we onze mentale gezondheid verbeteren en ons algehele welzijn vergroten.

 • Verhoogd gevoel van betekenis en tevredenheid
  Authentiek leven stelt ons in staat om een dieper gevoel van betekenis en tevredenheid te ervaren. Wanneer we handelen in overeenstemming met onze waarden en onze ware zelf, voelen we ons verbonden met ons leven en ervaren we een gevoel van doelgerichtheid. Dit gevoel van zingeving en tevredenheid kan op zijn beurt bijdragen aan een verbeterde fysieke gezondheid en ons helpen om lichamelijke klachten te verminderen.

Het verband tussen lichamelijke klachten en authentiek leven is complex en kan variëren van persoon tot persoon. Het is belangrijk om te erkennen dat niet alle lichamelijke klachten direct kunnen worden verklaard door een gebrek aan authenticiteit. Het is uiteraard altijd raadzaam om medisch advies in te winnen als je last hebt van lichamelijke klachten. Echter, door bewust te streven naar een authentiek leven en te luisteren naar onze innerlijke behoeften, kunnen we mogelijk positieve veranderingen in onze fysieke en mentale gezondheid ervaren. Daar ben ik van overtuigd.

De Kerntalentenmethodiek en Human Design zetten je op weg naar een authentiek leven. Je hoeft niet te geloven in beide methodes. Ik raad je vooral aan ermee te experimenteren en er concreet mee aan de slag te gaan.

Ilse Hendrickx
6 februari 2024

Wat ik graag op school had willen leren
vorig bericht
Wanneer gaan teamplayers in opstand komen?
volgend bericht