KADELINK

Voor studie- en loopbaanadvies + human design:

Wat ik graag op school had willen leren

Lichamelijke klachten hebben vaak een diepgaande oorzaak die verder gaat dan alleen fysieke symptomen. Een van de factoren die een aanzienlijke invloed heeft op ons welzijn, is de mate waarin we authentiek leven. Authentiek leven betekent dat we trouw zijn aan wie we echt zijn, onze waarden en overtuigingen volgen en ons leven leiden op een manier die in lijn is met onze echte essentie. Als we onderdrukken wie we werkelijk zijn, kan het zijn dat je lichaam je hiervan de negatieve effecten duidelijk maakt via klachten.

Hier zijn enkele manieren waarop het nastreven van een authentiek leven kan bijdragen aan het verminderen van lichamelijke klachten.

Read more

Wanneer gaan teamplayers in opstand komen?

Haha,… nee, ik wil geen revolutie ontketenen, maar er valt me wel iets op dat heel veel mensen ongelukkig maakt.

Veel managers (nee, niet allemaal) zijn ook teamplayers. Teamplayers zijn mensen die graag samen met andere mensen dingen ‘doen’. Onder ‘doen’ versta ik: dingen actief verwezenlijken, construeren, maken, laten uitrollen, organiseren, (op)bouwen, bewegen, … kortom: ze willen zich samen ‘actief’ ‘amuseren’. Ze dromen van een wereld waarbij ieder teamlid in het team zijn eigen inbreng heeft, zijn bijdrage via talenten, persoonlijkheid, energie, sfeer, etc..

Als ik -als buitenstaander- de huidige managers / teamplayers bezig hoor over hun werk, dan hoor ik vooral dat ze ‘meetings’ hebben. In het begin dacht ik nog: “Wow,… tof! Zo’n meetings gaan ze leuk vinden, want daar ontmoeten ze elkaar en werken ze ‘actief’ samen.”

Read more

Om over na te denken

Alles begint bij een geloof in jezelf en bij een leven als jezelf.

Hoe meer je jezelf bent, hoe groter de kans dat je beslissingen maakt als jezelf en juist die ervaringen opdoet die voor jou kloppen.

De gevaarlijke cocktail: paleolithische emoties, middeleeuwse instellingen en goddelijke technologie

“The real problem of humanity is the following: we have paleolithic emotions, medieval institutions and godlike technology. And it is terrifically dangerous, and it is now approaching a point of crisis overall.” ― Edward O. Wilson

Wat had ik dit citaat graag zelf bedacht! Het is bioloog en natuuronderzoeker Edward O. Wilson die onze hedendaagse hachelijke situatie bondig samenvat:

“Het echte probleem van de mensheid is het volgende: we hebben paleolithische emoties, middeleeuwse instellingen en goddelijke technologie. En het is verschrikkelijk gevaarlijk, en het nadert nu een crisispunt.”

De kern van Wilsons observatie ligt een bezorgdheid over de ongerijmdheid tussen onze aangeboren instincten, de verouderde structuren die onze samenlevingen besturen, en de buitengewone technologische bekwaamheid die we hebben verworven.

Read more

De ingewikkelde dans tussen authenticiteit en verbinding

Ben jij een people pleaser? Momenteel is een populair begrip in de wereld van de social media-psychologie. Ik heb people pleasing -o.a. via Human Design, Dr. Gabor Maté en Dr. Neha Sangwan- de afgelopen jaren een pak beter leren begrijpen en ik deel hierbij mijn inzichten.

Waarom doen mensen aan people pleasen?

  • om de goedkeuring van anderen te krijgen, om je eigenwaarde te versterken en je zelfvertrouwen te vergroten
  • uit de angst om afgewezen of niet aardig gevonden te worden
  • culturele en maatschappelijke verwachtingen, culturele waarden en normen benadrukken vaak het belang van het aansluiten bij en voldoen aan de verwachtingen van anderen
  • om de vrede te bewaren en om conflicten te vermijden, zelfs als dat ten koste gaat van je eigen welzijn
  • vanuit een laag zelfbeeld, als een manier om gevoelens van ontoereikendheid te compenseren
  • omdat je op zoek bent naar verbinding en positieve relaties, om het gevoel te bevorderen ergens bij te horen
  • omdat je in het verleden voorwaardelijke liefde ervaarde, waardoor je je te veel zorgen maakt over het voldoen aan de verwachtingen van anderen om genegenheid te ontvangen
  • omdat het een aangeleerde en ingewortelde gewoonte is als coping-mechanisme voor verschillende situaties
  • omdat je moeilijkheden hebt bij het stellen en handhaven van persoonlijke grenzen

Deze lijst is niet volledig. Ik kom later in dit artikel nog terug op people pleasing als authentieke gezonde eigenschap bij mensen.

Wanneer is people pleasing ongezond?

De theorie van Dr. Gabor Maté (gerenommeerd arts en verslavingsdeskundige) stelt dat authenticiteit en verbinding onafscheidelijke aspecten zijn van onze menselijke ervaring. De behoefte om authentiek te zijn (trouw aan onszelf) botst vaak met het instinctieve verlangen naar verbinding. In een poging om deze twee behoeften te harmoniseren, kunnen we onbedoeld en vaak onbewust de neiging hebben om mensen te plezieren. Onze authenticiteit komt bijgevolg in gevaar omdat we de band met anderen (ouders, familie, vrienden, leraren,…) willen behouden.

Read more

Competitie, doorzetting, volharding, wilskracht

Tot 2021 was ik ervan overtuigd dat ik de correcte visie had op deze termen: competitie, doorzetting, volharding, wilskracht, afwerken, vergelijken.
Competitie is iets waar sommige mensen energie van krijgen, sommigen totaal niet, anderen situatie-afhankelijk. Wilskracht kan je als vaardigheid ontwikkelen, alleen is zo’n aangeleerde vaardigheid niet altijd energiegevend.
Kort door de bocht, was dit wat ik op basis van mijn kennis tot dan toe dacht. Mijn inzichten in Human Design heeft het hele plaatje van deze termen op zijn kop gezet. En hoe! Wow.

Read more

Studiekeuzeadvies & Kerntalenten

De foto van deze blog werd gemaakt met Artificial Intelligence (AI). AI, er zijn uiteraard voor en tegens en gevaren en al wat je wil, maar meer en meer studenten hebben interesse in deze topic en willen erover studeren. Terecht, want je kan in de studie echt wel heel wat sterke kerntalenten kwijt. Hier alvast een (wellicht) onvolledige lijst van de mogelijkheden:

  • Master-na-master AI (KULeuven)
  • AI Engineer (Howest)
  • Multimedia en creatieve technologie (Karel de Grote Hogeschool of Erasmushogeschool )
  • Creative technologies & artificial intelligence (Howest) .

Wat me opvalt is dat veel toekomstige studenten niet weten welke studierichtingen er allemaal zijn. Ze voeren soms hun onderzoek niet grondig en jawel,… ze laten zich ook vangen door hun mind (maar belangrijke beslissingen neem je niet met de stemmen in je hoofd, maar met de wijsheid die te vinden is in je lichaam —> Human Design ‘autoriteit’). Er zijn zoveel coole, nieuwe studierichtingen: idea & innovationmanagement, netwerkeconomie, digital marketing, built environment, game graphics production, media en entertainment business,… Sommige van die richtingen hebben geen examens, maar werken met permanente evaluatie. Dit is echt een uitkomst voor heel wat studenten en zeker zij die enorm veel examenstress ervaren. Wat ik in elk geval probeer mee te geven aan de stroom van studenten die veel prestatiedrang voelen en kost wat kost een universitaire richting willen doen: prima, maar weet wat je uitsluit en kijk ook naar de professionele bachelors tijdens je onderzoek.

Ilse Hendrickx
25 september 2023

90 seconden

Jill Bolte Tayler onderzocht als neurospecialist de werking van het brein. Wat blijkt? Het onderzoek toonde aan dat emoties op lichamelijk niveau slechts 90 seconden duren. Als je daarna nog steeds in de emotie zit, dan komt dat omdat je gedachten er een verhaal van hebben gemaakt. De mind gaat er zich dus mee bemoeien en zo ontstaan in onszelf de ellendige verhalen en het lijden.
Dit leidt tot een mega inzicht!

Wil je zo snel mogelijk van je emoties verlost zijn, dan kan je ze dus eigenlijk best gewoon doorvoelen. Ze laten zijn, ze laten passeren. Opmerken “Ah, kom je nog eens op bezoek, Mr. Boosheid?” Of “Aangenaam Mrs. Verdriet!” Niet meer en niet minder. Ga je er een verhaal, een verklaring of analyse omheen verzinnen, dan ontstaat lijden. Ik word er steeds beter in dankzij Human Design omdat deze methode de klemtoon legt op de wijsheid van het lichaam. “Meer uit het hoofd!” was dus mijn motto voor de tweede helft van het jaar.

Ilse Hendrickx
25 september 2023

Lichaamsintelligentie, logische en mechanische kennis

Het belang van Human Design in mijn werk met de kerntalenten wordt alsmaar duidelijker. Om dat gegeven concreet te maken, wil ik volgend voorbeeld schetsen. Laat ons een fictief persoon kiezen: Olivia, 32 jaar met volgende sterke kerntalenten (energiegevers):

  • Esthetische creativiteit
  • Mentale creativiteit
  • Ondernemerschap en risico nemen
  • Initiatief nemen
  • Proactieve theoretische kennisverwerving in de diepte
  • Proactieve theoretische kennisverwerving in de breedte
  • Informatieoverdracht
  • Show en entertainment
  • Flexibiliteit

Uiteraard spelen ook kleine en halve kerntalenten in het profiel een rol, maar ik wil even de focus leggen op deze combinatie van sterke kerntalenten waarmee ze aan de slag wil om een geschikte job te vinden.

Als we kijken naar ‘type’ in Human Design, dan krijgt Olivia er een heel specifiek kenmerk bij. Ik verklaar me nader:

Olivia als manifestor (energietype) wil met deze sterke kerntalenten IMPACT. Ze wil initiëren, maar daarom niet per se de dingen afmaken. Door goed te informeren voor ze handelt, kan ze de dingen voor elkaar krijgen. Dus een hoofdfocus in dit profiel kan bijvoorbeeld liggen op het onderzoek naar het terrein waarop Olivia IMPACT wil hebben.

Read more